'Verengelste' Universiteit Maastricht voor rechter gesleept

De Universiteit Maastricht wordt door organisatie Beter Onderwijs Nederland (BON) voor de rechter gesleept, omdat zij van mening is dat het gebruik van Engels als voertaal veel te ver gaat.
"Als de rechter ons in het gelijk stelt, zal de uitspraak grote gevolgen hebben voor andere universiteiten", laat de organisatie in een interview aan Nieuwsuur weten.
Overtreden
Volgens BON springt de Maastrichtse universiteit er samen met de universiteit in Twente bovenuit als slechte voorbeelden. Lesgeven in het Engels zou vooral gebeuren om meer buitenlandse studenten te trekken en daar inkomsten mee te genereren. "Dat is oneigenlijk gebruik van publieke middelen", vindt de organisatie. Overschakelen op Engels leidt volgens BON 'onherroepelijk tot taalverschraling' en 'slechtere kwaliteit van het onderwijs'. Daarmee zouden de universiteiten de wet overtreden.
Daarnaast verwijt de organisatie de Inspectie van Onderwijs dat zij niet optreedt.
Meerwaarde
In een reactie aan het programma laat Universiteit Maastricht weten zich aan de regels te houden. "Wij zijn overtuigd van de meerwaarde van internationalisering voor de kwaliteit van ons onderwijs en onderzoek. Alleen dan kan Nederland een kenniseconomie zijn die er internationaal toe doet."
Op de Maastrichtse universiteit bestaat 52 procent van de studenten uit buitenlandse studenten en is 40 procent van de staf van buitenlandse komaf.
De Inspectie van het Onderwijs wacht de dagvaarding af en meldt bezig te zijn met een onderzoek naar internationalisering. Daarin wordt ook het taalbeleid van universiteiten onder de loep genomen.