Gedraai over windmolenpark zorgt voor irritatie

© iStock
Een groot windmolenpark bij Venlo blijft de gemoederen bezighouden. De provincie heeft haar standpunt al een paar keer aangepast en dat tot ongenoegen van de betrokkenen.
De Venlose gemeenteraad schoot het plan voor negen gigantische windmolens langs het spoor in Blerick net voor de verkiezingen in maart af.

Heikel dossier
De Provincie Limburg besloot de gemeenteraad te overrulen en het plan er toch door te drukken. Toen de verantwoordelijke gedeputeerde Daan Prevoo opstapte, liet zijn opvolger Bob Ruers weten eerst met de omwonenden in gesprek wilde om draagvlak te creëren. Nu blijkt Ruers de negen windmolens er toch weer door te willen drukken. Tot ongeloof van de omwonenden. "Het blijft maar draaien, de provincie is dus helemaal niet betrouwbaar", zegt Jos Raedts van Actiegroep Windmolens Blerick.

Meer onderzoek nodig naar effecten windmolenpark VenloDraagvlak
Ook het Venlose gemeenteraadslid Leon van den Beucken van EENLokaal is het spoor bijster. Het wekt volgens hem de indruk dat er op het provinciehuis niet geluisterd wordt naar de inwoners en de gemeenteraad. "Draagvlak is het belangrijkste dat er is bij dit soort onderwerpen." Dat leek Ruers aanvankelijk ook te vinden, getuige zijn eerdere uitspraken, maar in een brief aan Provinciale Staten zegt hij nu de negen geplande windturbines toch door te willen drukken zonder eerst draagvlak te peilen.

Duurzaamheid
De nieuwe gedeputeerde zegt nu net als zijn voorganger dat de doelstellingen voor duurzaamheid vóór de bezwaren van omwonenden gaan. Het grootste bezwaar van de bewoners is gericht tegen vijf windmolens die te dicht bij woningen zijn gepland. Volgens Van den Beucken en Raedts zijn die niet eens nodig om de provinciale doelstellingen te bereiken. "Die worden met de vier overige windturbines al ruimschoots gehaald. Dit lijkt steeds meer een prestigeproject te worden."

Luister ook: Windmolenpark bij Venlo zorgt voor irritatie
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!