Miljoenenclaim coffeeshops Sittard om strop

Coffeeshophouder Peter Hendriks heeft de gemeente Sittard-Geleen gedagvaard vanwege het miljoenenverlies dat hij naar eigen zeggen lijdt.
Hendriks claimt een schadebedrag van tientallen miljoenen euro's als gevolg van de invoering van het zogenoemde i-criterium door burgemeester Sjaar Cox.
Dalende omzet
?Het i-criterium verbiedt buitenlanders de toegang tot coffeeshops. Cox voerde dat verbod op 1 juni 2016 in. Sindsdien daalde de omzet van beide Sittardse coffeeshops Relax en Skunk volgens de eigenaar met 70 tot 80 procent. Tot het verbod bezochten jaarlijks 350.000 mensen beide shops, aldus Hendriks.
Hoe langer Cox het verbod handhaaft, hoe hoger de schadeclaim wordt, waarschuwt hij. "Daarbij komt dat er in de gemeente inmiddels 24 illegale verkooppunten zijn. Daar verlies ik ook Nederlandse klanten mee, omdat ze vele scherpere prijzen kunnen hanteren".

Hoorzitting

Op 4 oktober staat een hoorzitting in deze zaak op de rol van de rechtbank in Maastricht, aldus de advocaat van de coffeeshopeigenaar. De rechtbank kon dat nog niet bevestigen.
De gemeente laat in een reactie weten bij de hoorzitting aanwezig te zullen zijn. Ze hebben de dagvaarding echter nog niet ontvangen.

Verhuizen

In overleg met de gemeente verhuisde Hendriks in 2014 twee coffeeshops uit het stadshart naar het Stationsgebied in Sittard. Dat kostte hem naar eigen zeggen veel geld. Hij leed een strop toen Cox op 1 juni 2016 een verbod instelde voor buitenlanders in de coffeeshops.
Hendriks is ook boos omdat Cox nooit overleg met hem zou hebben gevoerd over invoering van dit ingezetencriterium. Cox volgde daarmee het voorbeeld van Maastricht.