Statenfractie GroenLinks teleurgesteld over Jesse Klaver

Bij de fractie van GroenLinks in het Limburgs Parlement overheerst een gevoel van teleurstelling over de mislukte kabinetsformatie.
Statenlid Andy Rossel begrijpt niet dat de onderhandelingen over een nieuw kabinet zijn stukgelopen op het onderwerp migratie. Hij had liever een pragmatischer opstelling gezien van GroenLinks onderhandelaar Jesse Klaver.

Teleurgesteld

Rossel zegt dat hij en provinciaal fractieleider Carla Brugman op één lijn zitten in hun verbazing over de opstelling van GroenLinks aan de Haagse onderhandelingstafel. Hij zegt enorm teleurgesteld te zijn, omdat de kans om regeringsverantwoordelijkheid te kunnen nemen nu is verkeken.

Issue

Dat de gesprekken zijn stukgelopen op het onderwerp migratie begrijpt Rossel niet: "Is dit nu werkelijk hét issue voor de Nederlandse burger op dit moment? Ik weet het nog zo net niet. Werk en sociale zekerheid, zorg en duurzaamheid zijn de belangrijkste thema's als je het aan mij vraagt".

Vluchtelingenbeleid

De formatie-onderhandelingen zijn stukgelopen op het vluchtelingenbeleid. GroenLinks-leider Klaver is tegen het afsluiten van vluchtelingendeals met Afrikaanse landen, terwijl VVD, CDA en D66 dit wel zien zitten.

Groener

Rossel snapt dat "GroenLinks fel tegen die belachelijke Afrikadeals is". Maar hij zou liever zien dat van migratie een vrije kwestie gemaakt wordt. "In de Tweede Kamer is er over rechts toch een meerderheid te vinden over zo'n Afrikadeal. Maar buiten dit ene punt zou GroenLinks op zoveel andere punten het land groener en socialer kunnen maken."

Conservatief

Rossel vindt dat Klaver in het landsbelang had moeten dooronderhandelen. "In een politiek toch wat conservatieve regio als Limburg heb ik na ruim zeven jaar volksvertegenwoordiger te zijn geweest, geleerd dat je wordt gedreven vanuit idealen en je soms moet handelen vanuit pragmatisme", aldus Rossel.