'KNMI-weerstation moet van Arcen naar Kessel'

© iStock
Weerman Thijs Zeelen en de gemeente Peel en Maas willen dat het KNMI-weerstation in Arcen verhuist naar Kessel.
Volgens Zeelen en wethouder Paul Sanders van Peel en Maas vindt het KNMI de beoogde locatie in Kessel geschikt.

Wachten op jawoord

Beiden wachten op een definitief jawoord van het KNMI. Dat denkt voor de zomer een beslissing te nemen. In dat geval neemt de gemeente Peel en Maas de verhuiskosten van zo'n 25.000 euro op zich. Vrijwilligers zorgen voor het onderhoud.

Huidige locatie ongeschikt

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut vindt de huidige locatie in Arcen niet meer geschikt. Bovendien wil het instituut het station uit bezuinigingsoverwegingen opheffen. Het KNMI wil enkel een meetpunt in Noord-Limburg laten staan als anderen het onderhoud betalen.

Station Arcen behouden

Ondernemers in Arcen willen het station behouden vanwege de gratis publiciteit voor het dorp in weerberichten op radio en televisie. Lomm was de beoogde nieuwe bestemming, waar het meetpunt de naam Arcen zou houden. De gemeente Venlo toonde zich afgelopen zomer bereid de verhuiskosten te betalen.

Niets ondernomen

Volgens ondernemersvereniging Salvo uit Arcen, Lomm en Velden is de afgelopen maanden concreet echter niets meer ondernomen om het KNMI-station daadwerkelijk in de omgeving van Arcen te houden.

Drie in Limburg

Van de 35 landelijke meetpunten staan er drie in Limburg. Arcen, Ell en Beek bij Maastricht Aachen Airport.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!