Persfotograaf in cel na weigering foto's af te staan

© iStock
De Maastrichtse persfotograaf Chris Keulen heeft zondag twee uur in een politiecel gezeten omdat hij weigerde foto's van een vechtpartij af te geven.
Keulen was voor NRC Handelsblad in de omgeving van Brunssum en Schinveld, samen met verslaggever Paul van der Steen. Ze waren bezig met een reportage over de geluidsoverlast door de Awacs-vliegtuigen en de bezwaren daartegen van bewoners.

Handgemeen

Op een bospad bij de Awacs-basis kwam het tot een handgemeen tussen een Amerikaanse militair in burger en Nico Trommelen uit Brunssum van de actiegroep Stop Awacs. De vechtpartij leidde tot de komst van de politie. De twee journalisten gingen mee naar het politiebureau voor een getuigenverklaring.
Daar kreeg fotograaf Keulen het verzoek zijn foto's van het handgemeen af te geven. Keulen weigerde dat, waarna hij werd aangehouden en in de cel gezet. Zijn camera werd in beslag genomen.

Onrechtmatig

Volgens de hoofdredactie van NRC Handelsblad was de inbeslagname onrechtmatig. Een politiewoordvoerder weerspreekt dat tegen de krant.