Drachtige koe overleden na eten zwerfafval

Een Valkenburgse boer heeft een drachtige koe moeten laten inslapen, nadat het dier afval had gegeten. © L1
De familie Stassen in Valkenburg heeft vrijdag een zwangere koe moeten laten inslapen. Dit nadat het dier een stuk metaal van een blikje had gegeten tijdens het grazen.
"Ze stopte plotseling met eten. En ze had veel pijn. We hebben meerdere dierenartsen ingeschakeld. Waarschijnlijk is er een klein stukje metaal van een blikje in haar verteringsstelsel terechtgekomen", zegt de 27-jarige boerendochter Elisah Stassen.

Afval

De familie heeft geprobeerd de koe te redden door verschillende dierenartsen naar haar te laten kijken. Uiteindelijk heeft een van de dierenartsen besloten de koe te laten inslapen. "Puur door afval dat mensen laten slingeren. We ruimen al veel zelf op, maar 100 procent schoon krijg je het niet", aldus Stassen.
Audio: Elisah Stassen over drachtige koe (6 april 2018)
Glas, plastic en ander afval dat in bermen wordt gegooid, is een groeiend gevaar voor dieren die hooi eten.

Bewustwording

De familie Stassen hoopt op meer bewustwording bij mensen. "Het laten inslapen van een koe met een kalf hakt er wel in. Dus denk na als je afval zo maar op de grond gooit. Het kan desastreuze gevolgen hebben."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!