Aanpak van 'onaantastbaren' Maastricht succesvol

© ANP/Martijn Beekman
In totaal 109 aanhoudingen van 44 verdachten in de leeftijd van 16 tot 61 jaar in één jaar tijd. Goed voor het oplossen van 373 strafbare feiten.
Dat is de tussenbalans van de aanpak van drie families ‘onaantastbaren’ in Maastricht.

Landelijke prijs

Het project, anderhalf jaar geleden opgezet onder regie van de gemeente Maastricht en de politie, mag een succes worden genoemd. Zo kreeg het politieteam dat ermee belast is deze week een landelijke prijs voor de aanpak, waarin diverse partijen die betrokken zijn bij de families (politie, gemeente, maar ook corporaties, welzijnswerk, reclassering, onderwijs en belastingdienst) samenwerken. Gemeente en politie willen de tactiek in de toekomst uitrollen over andere overlastgevers in Maastricht en de regio.Landelijk is interesse voor de aanpak.

Constant op de radar

Maastrichts burgemeester Onno Hoes: "We zijn de betrokkenen zo dicht op de huid gaan zitten dat ze voelen dat hun gedrag niet meer kan. Kunnen we ze bijvoorbeeld strafrechterlijk even niets doen, dan kijken we via de corporatie of daar klachten over overlast zijn gemeld. Of we kijken of openstaande boetes geïnd kunnen worden. Maar ze blijven constant op de radar."

Volle kerfstok

Resultaat is een groot aantal aanhoudingen en delicten, deels gepleegd door minderjarigen. Zo werden vijf minderjarigen van de groep elk vijf keer aangehouden in een jaar tijd. In totaal werden ruim 2000 stuks gestolen goederen, van zwaar gereedschap tot iPads, aangetroffen op zestien verschillende adressen.

De groep van 44 personen had verder 37 ramkraken, 19 autodiefstallen en 125 inbraken op zijn kerfstok. Lees meer in de Limburgse kranten van woensdag.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!