Minder studenten op kamers in Maastricht

© iStock
Het aantal studenten dat in Maastricht op kamers woont, is in een jaar tijd met zo'n 15 procent afgenomen.
De provinciehoofdstad telde eind vorig jaar ruim 9.500 uitwonende hbo- en wo-studenten; zo'n 1.500 minder dan een jaar eerder.
Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft verzameld.

Dalende trend

Landelijk is het aantal uitwonende studenten in een jaar tijd met zo'n 5,5 procent gedaald, terwijl het aantal studenten juist toeneemt. Van de vijftien steden met de meeste studenten nam alleen in Wageningen het aantal uitwonende studenten toe. Dat komt mogelijk omdat deze stad veel internationale studenten trekt, op wie de verandering in het Nederlandse stelsel voor studiefinanciering geen invloed heeft.

Studievoorschot

Volgens kenniscentrum en studentenhuisvester Kences zorgt het nieuwe 'studievoorschot' ervoor dat steeds meer studenten thuis blijven wonen. Voorheen kregen Nederlandse studenten een basisbeurs. Die was voor uitwonende studenten hoger. Nu de beurs is omgezet naar een lening, is het verschil tussen thuis- en uitwonende studenten vervallen.