Onderzoekers stellig: 'Hitler-schilderij is nep'

© Jean Pierre Geusens
Onderzoekers Jaap van den Born en Bart Droog zeggen het zeker te weten; het Hitler-schilderij van het Eyewitness-museum in Beek is een vervalsing.
Dat zegt het duo in gesprek met de NOS.



Grote onzin

Het zou betekenen dat museumdirecteur Wim Seelen meer dan
heeft uitgegeven aan een nepschilderij. Grote onzin, stelt Seelen. Hij neemt het de onderzoekers kwalijk dat ze nooit contact met hem hebben opgenomen, terwijl de twee juist stellen dat Seelen niet heeft gereageerd op verschillende mails.


Bewijs onderuit

De onderzoekers halen verschillend bewijs van echtheid onderuit. Zo zijn er een boekstempel en een factuur op de achterkant van het werk geplakt, hetgeen moet aantonen dat het een echt werk van Hitler is. "Waarom zou iemand een boekstempel en een factuur achter een aquarel plakken?", vraagt Droog zich af.
Audio: Historicus Bart Droog over het vermeende Hitler-schilderij in Beek (30 jan 2018)
Vals nazi-spul
Het veilinghuis waar Seelen zijn 'Hitler' op de kop heeft getikt, zou daarnaast een reputatie hebben op het gebied van 'valse nazi-memorabilia'. Ook de aankoopprijs, volgens het veilinghuis 1140 euro, roept vraagtekens op bij de onderzoekers. Een ander schilderij van Der Führer werd immers voor 130.000 euro verkocht.

Verschillende deskundigen
Directeur Seelen snapt de scepsis. "Voor vervalsers werd Hitlers werk natuurlijk interessant toen Hitler populair begon te worden. En hij had niet echt een eigen stijl. Dat maakte vervalsen makkelijk. Maar de echtheid van onze aquarel is door verschillende deskundigen bevestigd."

De onderzoekers zeggen tijdens een bezoek aan het museum op meer neppe spullen te zijn gestuit, waaronder brieven en certificaten. "Vermoedelijk zijn ze ergens in China gemaakt."