Opgelet! Dit worden de Limburgse sterren van 2018

© iStock
Ze zeggen weleens 'jong geleerd is oud gedaan', maar sommigen beschikken gewoon over een aangeboren talent. En Limburg barst er van!
Maar wie heeft alles in zich om in 2018 door te breken? 1Limburg licht een aantal rijzende sterren uit onze provincie voor je uit.

Sport

Op sportief gebied was het een uitzonderlijk jaar voor de Limburgse sporters. Denk aan de trofeeën van Tom Dumoulin, de drie titels voor Lieke Martens en de promotie van VVV naar de Eredivisie. Maar voor 2018 staan de talenten al te trappelen om te stralen.

Perr Schuurs

Het was een prachtjaar voor voetballer Perr Schuurs. Tijdens het Limburgs Sportgala werd hij bekroond tot talent van het jaar, maar zijn echte prijs had de Fortunees al iets eerder gekregen. Op 7 december kwam zijn droom uit: hij kreeg een contract bij Ajax. Dit seizoen maakt Schuurs nog af bij de club in Sittard, maar vanaf komend seizoen zal hij zich waar moeten gaan maken in het klassieke shirt van de recordkampioen uit Amsterdam.

© Twitter / Ajax

Duitse selectie

Schuurs is niet de enige Limburgse sporter die het hogerop gaat proberen, ook ijshockeyer Dani Bindels krijgt die eer. De speler, die geboren en getogen is in Geleen, staat al een tijdje onder contract bij de Duitse topclub Kölner Haie, die hem weer verhuurt aan Moskitos Essen. Maar komend jaar gaat Dani Bindels ook furore maken voor het Duitse nationale ijshockeyteam onder 20. Bondscoach Christian Künast selecteerde hem na zijn geweldige prestaties in de Oberliga. Bindels mag hieraan meedoen, omdat hij sinds afgelopen zomer ook een Duits paspoort heeft.

Racemonster

Wie ook geselecteerd is voor een bijzondere strijd, is coureur Robin Frijns. Max Verstappen is namelijk niet het enige racetalent uit Limburg, de Maastrichtenaar timmert aardig aan de weg. Ook al heeft hij zijn laatste race in de Formule E gereden, voor de coureur zijn er nieuwe deuren geopend. Zo debuteerde hij al in de spraakmakende race van Macau in FIA GT World Cup. Daar ontsnapte Frijns aan een grote crash. Maar in 2018 gaat hij voor het eerst een 24-uurs rijden en wel die van Daytona. Hij zit samen met de Canadese Formule 1-coureur Lance Stroll in het team van onder andere Jackie Chan. Wie weet is dit wel een ingang naar het hoogste niveau in de autosport.

Politiek

In de Limburgse politiek was het een bewogen jaar. Veel gemeenten lagen op politiek vlak nogal met elkaar in de clinch. Zo trad Luc Winants af als burgemeester van Brunssum omdat de omstreden wethouder Jo Palmen mocht blijven, levert de fusie tussen Landgraaf en Heerlen een hoop gedoe op en kreeg de Roermondse politicus Jos van Rey in hoger beroep een voorwaardelijke celstraf van twaalf maanden opgelegd. Maar ondanks al deze politieke turbulentie, zijn er een paar jonge politici waarvan we veel goeds in 2018 mogen verwachten.

Jongste Kamerlid

Zo heeft D66'er Rens Raemakers uit Neer de Leudalse politiek ingeruild voor Den Haag. Hij stond op de zeventiende plek in de landelijke kieslijst van zijn partij. Doordat de D66 tijdens de verkiezingen negentien zetels wist te behalen, mag Raemakers op een stoeltje in de Tweede Kamer plaatsnemen. Met zijn 25 levensjaren is hij het jongste Kamerlid. En in de eerste paar maanden heeft hij zich in Den Haag al goed voor de Limburgse gemeenten ingezet. Vooral voor het experiment in de wietteelt gaat hij zich hard maken.

Grote meerwaarde

Maar Limburg kent nog een jonge politicus die hoge ogen moet gaan gooien in het nieuwe jaar. Anne Thielen, 26 jaar, werd in september benoemd tot wethouder in Venray. Zij werd naar voren geschoven toen Lucien Peeters vanwege persoonlijke omstandigheden plotseling opstapte. Volgens haar partij, het CDA, kan Anne Thielen "van grote meerwaarde" zijn voor de Venrayse politiek. Zij hoopt met de jongste wethouder van Limburg dan ook opnieuw in de coalitie te komen na de gemeenteraadsverkiezingen in maart.

Muziek

Ook om de Limburgse artiesten konden we in 2017 niet heen, met als uitschieter het Maastrichtse dj-duo Lucas & Steve. Zij mochten draaien op het hoofdpodium van Tomorrowland, werden genomineerd voor een MTV-award, wonnen een Edison en kregen een dubbele platinaplaat voor hun hit Up Till Dawn. Maar ook voor het nieuwe jaar zitter er veel muzikale successen in de pijpleiding die door willen breken.

Internationale allure

Het Maastrichtse dj-duo kan zich gaan voorbereiden op concurrentie uit de Parkstad. Kim Kaey is namelijk hard bezig om de dj-top te gaan bereiken. De 19-jarige jongedame treedt met haar funkhouse-muziek bijna wekelijkse op in Amsterdamse clubs en als klap op de vuurpijl mocht de Landgraafse draaien tijdens de seizoensafsluiter van de Formule 1 in Abu Dhabi. Daar stond zij ineens tussen sterren als Pink, Tiësto en Calvin Harris. En voor 2018 staan er grote dingen te gebeuren voor het muzikale dj-wonder. Welke dit zijn? Check zondagmiddag 1Limburg en bekijk het interview dat wij bij Kim Kaey thuis hebben gehad.
Kim Kaey in haar eigen studio thuis in Landgraaf. © Francis Kuijpers

Optreden Pinkpop

Kim Kaey zou graag eens kennismaken met Bruno Mars. Voor een Limburgse band gaat dat wellicht wel werkelijkheid worden. De vier jongens van de Sittardse band Walden hebben namelijk een optreden op Pinkpop gewonnen, waar Bruno Mars één van de drie headliners is. De vierkoppige muziekformatie stond in de finale van de bandwedstrijd Nu of Nooit en won.

'Natuurtalent'

Wie ook een coach aan zijn zijde gaat krijgen, is de Venlose rapper Jiri Taihuttu. Hij werd deze maand verwelkomd bij het platenlabel van Ali B. De rapper en jurylid van The Voice of Holland noemde Jiri op Instagram een 'natuurtalent'. Onlangs was hij met de rapformatie Anbu Gang en hun hit Glo'd Up nog het hoogst genoteerde Nederlandse nummer in de 3voor12 Song van het Jaar-verkiezing. Van de rapper gaan we gegarandeerd veel horen in 2018.
Of je nu wel of niet in het rijtje van deze rijzende sterren staat, wij wensen iedereen een stralend 2018 toe!