Mariabeeld na grote beurt terug naar Brabant

© Paul M.R. Maeyaert (CC BY-SA 4.0)
Het Mariabeeld van Zoete Lieve Vrouw wordt zaterdag teruggeplaatst in de Sint Jan in Den Bosch, nadat het meer dan 600 jaar oude heiligenbeeld ruim een week in Maastricht is geweest.
Het beeld was hier voor een onderhoudsbeurt in het Restauratie Atelier Limburg. Het was voor het eerst in 165 jaar dat het Mariabeeld van Zoete Lieve Vrouw de Sint Jans-kathedraal verliet.

Microscoop

Het beeld is met microscoop en röntgenapparatuur onderzocht. De restauratie bestond uit het aanstippen van afgebladderde verf. Het beeld had roetschade als gevolg van de honderden kaarsjes die er elke dag bij worden aangestoken. Ook de jaarlijkse tocht in de processie laat zijn sporen na, zegt Arnold Truyen van het Restauratie Atelier Limburg.

Museum

"Als het beeld in een museum zou staan zou er niks mee gebeuren, maar omdat het elke keer wordt vastgepakt heb je kans dat er schades kunnen ontstaan", aldus Truyen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!