Reconstructie Geularm van start

Reconstructie van de Geularm is van start gegaan. © MGL
Deputé Patrick van den Broeck heeft donderdagmorgen in Gulpen het startsein gegeven voor de reconstructie van de Oude Geularm.
Aan de oostrand van het dorp krijgt het riviertje zijn vroegere loop terug. In het verleden is de bedding verlegd om de waterafvoer te verbeteren. Een stuk landbouwgrond bij Partij wordt ingericht als inundatiegebied. Als de Geul buiten de oevers treedt, wordt het water daar opgevangen.

Fruitbomen

Dat terrein is al eerder ingezaaid en aangekleed met hoogstamfruitbomen. Plaatselijke veeboeren kunnen daar straks hun koeien laten grazen.
De vijver bij zorgcentrum Klein Gulpen dient ook als opvangbekken bij hoogwater in de Geul. De vijver wordt daarvoor uitgebaggerd.

Wandelroutes

Het vroegere terrein van staalbouwbedrijf Bogers is door de gemeente aangekocht. Op die plek komt een parkeerplaats voor wandelaars. Vanaf het transferium kunnen wandelaars vertrekken voor een tocht door het Geul- en Gulpdal of over de Gulperberg. Er komt een nieuw wandelpad naar de Wittemermolen.

Kosten

Het project kost alles bij elkaar bijna een miljoen, zegt wethouder Piet Franssen van Gulpen-Wittem. De provincie draagt een half miljoen bij, de gemeente vier ton en stichting Het Limburgs Landschap 90.000 euro. Het waterschap Roer en Overmaas neemt de kosten voor het herstel van de vroegere Geularm voor zijn rekening. De aankoop van de benodigde grond verloopt volgens Franssen "redelijk voorspoedig".
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?
Tijdelijke actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang de digitale krant gratis!

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!