Voormalig PLEM-gebouw wordt opvang voor asielzoekers

© Jean-Pierre Geusens
Het voormalige kantoorpand van de elektriciteitsmaatschappij PLEM aan de Francois de Veyestraat in Maastricht wordt omgebouwd tot opvanglocatie voor asielzoekers.
De handelingen zijn woensdagochtend begonnen. In het gebouw kunnen medio volgend jaar 650 asielzoekers worden gehuisvest.

Langere termijn

In 2015 is het aantal asielzoekers flink gegroeid, gevolgd door een afname die onder meer te maken had met de Turkije-deal. Dat er ondanks deze afname opnieuw een AZC bijkomt heeft volgens Peter Siebers van het COA niks te maken met die schommelingen, maar met het feit dat er altijd wel een basisopvang aan huisvesting nodig is voor asielzoekers. "We proberen nu ook juist over de langere termijn na te denken, vandaar dat we hier ook 17 jaar blijven. Uiteindelijk is dat ook goedkoper. En Maastricht is een uitstekende plek om wat langer te zitten."
Het voormalige PLEM-gebouw is daarom door het COA gekocht, terwijl er voorheen juist alleen locaties waren die werden gehuurd.

Luxe, maar niet riant

Het gebouw gaat plaats bieden aan 650 vluchtelingen, die daar in appartementen zullen verblijven. Ze worden uitgerust met vloerverwarming, er is veel lichtinval. "Als het gerenoveerd is, dan ziet het er netjes uit. En ook mensen uit Maastricht moeten er tegenaan kijken", zegt Siebers. "Maar je moet je realiseren dat het voor de vluchteling niet riant is: vaak worden er twee gezinnen in een appartement gezet. Dan heb je natuurlijk niet veel ruimte en weinig privacy."

A-locatie

De locatie is erg centraal in Maastricht, en dat biedt veel voordelen voor de asielzoekers: "De vluchtelingen kunnen op die manier makkelijk het centrum en makkelijk contact maken met de maatschappij hier", zegt Siebers. Maar het werkt ook omgekeerd. Zo kunnen de vrijwilligers het gebouw ook makkelijk bereiken. Tevens zorgt het nieuwe gebouw voor nieuwe werkgelegenheid: zo er zouden minimaal 25 banen bij het COA bijkomen.

Problemen met buurtbewoners

Voorheen was er een tijdelijke locatie van het AZC in het voormalige huis van bewaring in de wijk Limmel, maar de 600 asielzoekers zijn medio 2017 opnieuw overgeplaatst naar tijdelijke andere locaties. De tijdelijke locaties zorgden voor veel problemen, met name met buurtbewoners. Wethouder Mara de Graaf verwacht niet de deze problemen in dezelfde orde van grootte zullen zijn. "In 2015 zagen bewoners dat er op korte termijn een locatie zou worden geopend. Ze waren daardoor verrast en er kwamen allerlei emoties bij kijken. Dat is nu niet aan de orde, omdat dit besluit al lang geleden is genomen en we hebben ook nog enige tijd voordat het pand daadwerkelijk in gebruik genomen wordt."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!