Ook rechter verjaagt arbeidsmigranten van Elfenmeer

© Istock
Seizoenswerkers en arbeidsmigranten zijn ook voor wat betreft de rechter vanaf 2 januari niet meer welkom op vakantiepark Elfenmeer in Herkenbosch.
Twee maanden geleden besloot de gemeente Roerdalen dat de arbeidsmigranten niet meer welkom zijn op campings en bungalowparken.

Beroep
Volgens de gemeente veroorzaken de seizoensarbeiders veel overlast op de campings, en passen ze niet in het toeristisch imago dat Roerdalen graag wil laten zien. De eigenaar van het Elfenmeer en twee huurders gingen daartegen in beroep, maar die hebben nu ongelijk gekregen van de rechtbank Limburg.Bestemmingsplan

Omdat permanente bewoning op de parken in strijd is met het bestemmingsplan heeft de gemeente gelijk gekregen van de rechtbank. Daarmee is bewoning dus illegaal, en moet de gemeente dat volgens de uitspraak ook handhaven. Financiële belangen van bedrijven die hun personeel onderbrengen op zo'n camping zijn daarbij niet relevant, zo stelt de bestuursrechter.

Dwangsom

Het verbod gaat op 2 januari in. Voor elke maand dat er nog seizoensarbeiders zijn gehuisvest op het Elfenmeer, geldt nu een dwangsom van 30.000 euro die betaald moeten worden door zowel de huurder van de stacaravans als de exploitant van het vakantiepark.