OM eist jaren cel voor mishandelen natuursteenhandelaar

© iStock
Het Openbaar Ministerie eist jaar 7,5 jaar cel tegen de man die verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van Venlonaar Jos Vialle. De 72-jarige handelaar in natuursteen en Chinese marmer werd op 22 maart 2014 dood gevonden in zijn woning in Well.
Uit sectie op het lichaam bleek dat Vialle is overleden aan hartfalen. Maar er waren ook verwondingen die door geweld zijn ontstaan, zoals gebroken ribben. Bovendien lag Vialle in een plas bloed.

Mirad T.

Volgens Justitie heeft de 43-jarige Mirad T. het letsel toegebracht en kan hij daarom ook verantwoordelijk worden gehouden voor het overlijden van Vialle. Doodslag kan volgens Justitie niet worden bewezen, in tegenstelling tot mishandeling met de dood tot gevolg.
"Alleen al door de tijdspanne van een uur waarin dit is gebeurd is er een duidelijk verband, al kan dat nooit achteraf worden aangetoond", zo pleitte officier van Justitie Leonard Geuns.

Handtekeningen

De Turkse verdachte had de weken daarvoor meerdere keren contact met het slachtoffer. Hij wilde een perceel en een kunstwerk kopen voor in totaal 1,4 miljoen euro. Drie dagen voor de dood van Vialle werd een koopcontract getekend en zou het geld contant aan Vialle zijn betaald. Justitie gelooft dat niet en zegt dat de handtekeningen zijn vervalst.

Vervalst

Na de dood van Vialle wilde T. zijn geld terug en heeft hij beslag laten leggen op de woning en de grond van Vialle. Later heeft de civiele rechter de beslaglegging afgewezen omdat uit onderzoek bleek dat de handtekeningen inderdaad vervalst bleken.
Volgens Justitie is er een financieel motief en had T. belang bij de dood van Vialle, zodat hij daarna het geld bij de nabestaanden zou kunnen claimen.

Turkije

?T. werd enkele maanden na de dood van Vialle aangehouden, maar later weer vrijgelaten. Omdat hij nu in Turkije zit was hij woensdag niet de inhoudelijke behandeling aanwezig.

'Niet mishandeld'

Volgens zijn advocate heeft hij niets met de dood van Vialle te maken. "Hij is wel in die woning geweest, dat blijkt ook uit DNA-onderzoek, maar hij heeft het slachtoffer niet mishandeld", aldus advocate Irma Groenendijk. Toch gaat Justitie voor een celstraf, al hebben deskundigen geoordeeld dat er geen verband is tussen de verwondingen en de doodsoorzaak.
De uitspraak in de zaak is over twee weken.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!