Bomen en kunst omgewaaid, harde wind veroorzaakt schade

© Cityliv (Facebook)
De zware windstoten van 80-90 km per uur zorgden woensdag voor problemen in heel Limburg.
Omdat de bomen nog in blad zitten, vangen ze veel wind. Er waren dan ook al tientallen meldingen van omgewaaide bomen. Dat heeft in verschillende plaatsen tot schade geleid.

Boom op auto

In Maastricht is er een boom op een auto gevallen aan de Oosterweertlaan. Daarbij is niemand gewond geraakt. Op de Welsdaal belandde een omgewaaide boom vlak naast een geparkeerde auto, en de Mergelweg ook in Maastricht raakte geblokkeerd door een omgewaaide boom.
© Track88
© Manon Thijssen

Kunst

Een kunstwerk in Heerlen heeft de najaarswind die woensdag over de provincie trok niet overleefd. De installatie 'Hier'dat deel uitmaakte van de expositie CityLiv werd door de wind gegrepen en aan stukken geblazen. Het kunstwerk stond bij de voormalige Stadsgalerij aan het Raadhuisplein. Pijnlijk is bovendien dat 'Hier' vrijdag geveild zou worden.
© Cityliv (Facebook)

Schuur

In Eygelshoven raakte een schuurtje beschadigd toen een berkenboom daar bovenop viel. Ook hier raakte niemand gewond.
© Track '88

Bruggen

De sterke wind zorgde ook op andere plekken voor problemen. Rijkswaterstaat meldt dat ophaalbruggen in Limburg en Brabant een tijd niet konden worden opgehaald vanwege de sterke wind.

Westerstorm

In andere delen van het land ging het harder te keer. Het KNMI heeft voor woensdag code oranje afgegeven voor de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Groningen en het Wadden- en IJsselmeergebied. Daar kwamen door een westerstorm tot in de middag zeer zware windstoten voor van meer dan 100 km per uur.
De rest van de week is het wisselvallig en het blijft kouder dan normaal. Ook kunnen de buien donderdag en vrijdag gepaard gaan met onweer. Meer weer lees je hier.