Leger kan niet helpen bij hardnekkige grotbrand

© Manuel den Braber
Er kan een dikke streep door het plan om het leger te betrekken bij het blussen van de grotbrand in Kanne.
De brandweer hoopte op gepantserde voertuigen van het leger, zodat er veilig kon worden geblust.Te groot

Er is contact geweest met zowel het Nederlandse als het Belgische leger, maar beide organisaties hebben laten weten dat hun voertuigen simpelweg te groot zijn om de grotten binnen te dringen. Het plan kan daarmee van tafel.


Zuurstof

Het andere alternatief, de grotten vullen met zuurstof zodat de smeulende brand zou oplaaien en daardoor ook sneller zou stoppen, is ook geen oplossing gebleken. De aangerukte ventilator kan wellicht nog worden gebruikt voor de rookbestrijding.
Onderzoek
De brand ontstond op 20 juli en is sindsdien een zorgenkindje van de plaatselijke autoriteiten. Twee Belgische twintigers zouden hooibalen in de grotten hebben aangestoken. Omdat het grottenstelsel op Nederlands grondgebied ligt, is de zaak overgedragen aan de politie in Limburg. In het onderzoek wordt nauw samengewerkt met de Belgische autoriteiten.

Rook
De ondergrondse brand in de grotten bij Neercanne in Maastricht zorgt voor de nodige overlast. Zo zijn grote delen van het gangenstelsel niet meer toegankelijk. In het voormalige NATO-hoofdkwartier hangt rook en is is een verhoogde koolmonoxidemeting. Daardoor kunnen er geen excursies worden gegeven, zo laat Limburgs Landschap weten.