Aardbeientelers verontwaardigd over onderzoek NVWA

© L1/Nils Rompen
Volgens de Limburgse aardbeientelers kunnen we gerust aardbeien eten, zonder bang te zijn voor onze gezondheid.
De aardbeientelers reageren verontwaardigd op het bericht dat aardbeien zes keer zoveel bestrijdingsmiddelen bevatten als ander fruit in de supermarkt.

Onderzoek

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) publiceerde zaterdag een onderzoek waaruit bleek dat aardbeien in de supermarkt veel meer schadelijke stoffen bevatten dan andere fruitsoorten. Limburgse aardbeientelers zijn niet blij met de publicatie.

Appels met peren

Voor verschillende soorten fruit, heb je verschillende soorten bestrijdingsmiddel in verschillende hoeveelheden nodig. Het is dus appels met peren vergelijken. Daarbij komt de aardbei slecht uit de bus. Ten onrechte, vindt aardbeienteler Marcel Dings uit Belfeld. Volgens hem voldoen de aardbeien aan alle normen. "De kop van het artikel klopt niet, want je kunt deze stoffen niet met elkaar vergelijken", stelt Dings. "Ik denk dat we moeten constateren dat we een prima veilig voedselpakket maken."

Geen risico's

De NVWA zegt geen risico's te zien in het eten van aardbeien. De woordvoerder benadrukt in de publicatie dat de Europese normen voor deze stoffen heel streng zijn.