'Benelux moet op spoorweggebied één binnenland worden'

© Jean-Pierre Geussens
Het Benelux-parlement heeft een resolutie aangenomen waarin wordt aangedrongen op een goede afstemming rondom ticketing en reizigersinformatie.
Dat is één van de vier aanbevelingen die voort zijn gekomen uit het Benelux-parlement in Maastricht.

Ondoorzichtig en onhandig
Momenteel zijn niet alleen de zogenaamde 'spoorboekjes' in de Benelux-landen onvoldoende op elkaar afgestemd; ook het kopen van een vervoersbewijs is te ondoorzichtig en erg onhandig. Zo hebben reizigers bijvoorbeeld voor een grensoverschrijdende treinreis van Liége naar Maastricht twee treinkaartjes nodig. Deze kunnen nu nog alleen in de landen zelf, dus niet vooraf, gekocht worden. En daar moet verandering in komen. Het EurekaRail-programma wordt daarbij als voorbeeld gesteld.

Uitdoofscenario

Naast de aanbeveling rondom het spoorwegbeleid, zijn er nog drie besluiten genomen. Zo wil het Benelux-parlement de regeringen van de drie lidstaten ertoe aanzetten om in 2030 volledig af te stappen van de verkoop van nieuwe auto's die rijden op fossiele brandstof en vanaf 2050 te gaan voor een gezamenlijk uitdoofscenario voor deze auto’s.
Daarnaast moet er volgens het parlement gekeken worden naar het pensioen van grensarbeiders en, naar aanleiding van de fipronil-crisis, pleitte zij voor gekoppelde communicatiesystemen en betere publieksinformatie.