Rapport: dodelijk ongeval Venlo Stormt was 'incident'

© Gitte Leurs Facebook
'Het dramatische ongeval tijdens Venlo Stormt was vooral een incident; een ongelukkige samenloop van omstandigheden.' Dat schrijft het Instituut Fysieke Veiligheid dat in opdracht van de gemeente Venlo onderzoek deed naar de dood van een deelneemster afgelopen juni.
De 29-jarige Gitte Leurs uit Buchten overleed nadat een andere deelneemster boven op haar viel in het water.

Glijbaan

Dat gebeurde bij de zeven meter hoge glijbaan. 'Weliswaar bestond bij de organisatie en de gemeente te weinig inzicht in de combinatie van risicovolle factoren van in ieder geval deze hindernis, maar tegelijkertijd is er weinig reden de gemeente dat te verwijten', zo stellen de onderzoekers.

Haaksbergen

Hierin wordt de vergelijking gemaakt met Haaksbergen, waar drie doden vielen bij een stunt met een monstertruck. Maar anders dan in Haaksbergen is door de gemeente Venlo heel goed gekeken naar de mogelijke risico's van het evenement, aldus de onderzoekers. Daarbij is specifiek ingezoomd op een aantal specifieke risico's van afzonderlijke hindernissen.

Inspanningen

Volgens het instituut konden alle inspanningen dit noodlottig ongeval helaas niet voorkomen. 'Feitelijk had dit ongeval weinig relatie met de thema's waar de gemeente zich vooraf op richtte', zo wordt gesteld. Wel wordt aanbevolen dat de gemeente eerder en vaker onafhankelijke deskundigheid van buiten inschakelt, om meer inzicht te krijgen in thema's als waterveiligheid. Zeker omdat de tendens van de obstacle runs is om deze steeds spectaculairder te maken. Zo zou bijvoorbeeld deskundigheid van het leger kunnen worden ingeschakeld.

Alert

Ook moet de gemeente niet alleen in het voortraject alert zijn op risico's, maar zich tijdens het evenement meer mogen laten gelden als toezichthouder. 'Op al hetgeen geëist wordt in een vergunning, zal ook toezicht moeten worden gehouden', stellen de onderzoekers. 'Maar', zo luidt een conclusie, 'het is een illusie te denken dat alle onheil kan worden uitgebannen of dat men daarop volledig geprepareerd kan zijn.'

Nabestaanden

Het rapport ligt in lijn met de gedachten van de nabestaanden van Gitte Leurs. De familie liet eerder weten een dergelijk onderzoek niet nodig te vingen. "Er hoeft niet naar schuldigen te worden gezocht voor haar dood", zei schoonbroer Niels Helgers enkele dagen na het ongeval. "Bij zo'n stormbaan wordt geklauterd, gerend en er kan er van alles gebeuren. Heel triest dat het zo afloopt, maar ik denk niet dat iemand schuld is aan de dood van Gitte."