Maastricht wil milieuvignet op auto invoeren

© iStock
De gemeente Maastricht onderzoekt de mogelijkheden om een milieuvignet in te voeren.
In het centrum van Maastricht zou dan in de toekomst een sticker verplicht zijn, waarop te zien is hoe milieubelastend een voertuig is. De gemeente onderzoekt de juridische mogelijkheden om een vignet in te voeren.

Verbeteren luchtkwaliteit

Wethouder Gert-Jan Krabbendam wil met deze maatregel de luchtkwaliteit in Maastricht verbeteren. Volgens hem is het geen geldscheppende maatregel, omdat zo'n sticker voor kostprijs wordt verkocht. Als er boetes worden uitgedeeld, is het nog maar de vraag of die in de kas van de gemeente terecht komen, of dat het geld moet worden afgedragen. Dat is nog een belangrijke vraag in het voortraject, in verband met de kosten van handhaving.

Milieuzone

De milieuvignetten zijn al een begrip in Duitse steden als Aken, Düsseldorf en Keulen. Daar is een groene of gele sticker verplicht in de binnensteden. Als je geen sticker op je auto hebt, kan je dat een boete opleveren. Ook in Nederland zijn al dergelijke maatregelen genomen. In het centrum van Utrecht geldt een milieuzone voor oudere personen- en bestelauto's en vrachtwagens op diesel.
Op 6 februari is er een informatiebijeenkomst waar Maastrichtenaren hun mening kunnen geven over de voorgenomen maatregel. Maar volgens de wethouder 'moet er nog veel water door de Maas voor het zover is'.