Definitief miljoenenlening voor attractiepark Toverland

Een van de huidige achtbanen van Toverland. © Jean-Pierre Geusens
Toverland krijgt definitief een lening van twee miljoen van de provincie voor de uitbreiding van het attractiepark.
Het Limburgs Parlement is akkoord gegaan met de financiering. Coalitiepartij SP en de oppositiepartijen PVV en Partij voor de Dieren stemden tegen.

Entreeprijs

De PVV stond twee weken geleden nog achter de lening. In de tussentijd is bekend geworden dat de entreeprijs na de uitbreiding fors omhoog gaat. Daarom was de PVV nu tegen.

"Wij zijn er principieel tegen dat met belastinggeld maatregelen worden gefinancierd die dat effect hebben", zei fractievoorzitter Robert Housmans van de PVV. Volgens hem was de laagdrempeligheid juist de charme van Toverland.
Toverland krijgt onder meer een nieuwe attractie met een boottocht. De naam is Merlin’s Quest. © Animatie: Toverland

Onverstandig

De Partij voor de Dieren wil geen geld uittrekken voor een park 'dat door de entreeprijs niet voor elk kind bereikbaar is'. Coalitiepartij SP noemde de lening onverstandig en onjuist.

Volgens SP-statenlid Bianca Lauvenberg voldoet de lening niet aan de eigen voorwaarden van de provincie. Ook vreest zij een vicieuze cirkel waarbij Toverland over een paar jaar opnieuw aanklopt voor steun. Verder vindt ze het 'onacceptabel' dat is gemeld dat er al een overeenkomst was over medefinanciering door industriebank LIOF, terwijl dat niet het geval zou zijn geweest.
CDA-gedeputeerde Ger Koopmans antwoordde dat er wel degelijk een mondeling akkoord was met alle partijen. Dat moest wel nog ondertekend worden.