'Shishamoord-trio' voor de rechter: justitie aan zet

Hafed Merkikou voor zijn Sahaya-lounge. © Facebook
De drie mannen die worden verdacht van het doodschieten van Hafed Merkikou (29) in Geleen, verschijnen dinsdag voor de rechter.
Merkikou, eigenaar van de inmiddels gesloten shishabar Sahaya op de Sittardse Markt, werd vorig jaar op 8 februari overvallen en doodgeschoten in zijn eigen woning.Rolverdeling duidelijk

De politie arresteerde vier verdachten, die in de loop van het onderzoek vertelden over elkaars rol tijdens de fatale nacht. Zo zou Karim S. (25) uit Stein de overval hebben gepland. Hij zou samen met de Heerlense Dennis V. (41) het huis van Merkikou zijn binnengedrongen. Na een schermutseling schoot Dennis het slachtoffer neer. De shishabaas zou later overlijden aan zijn verwondingen.


Geen ontkenning

Beide mannen ontkennen hun betrokkenheid niet. Zo heeft de schutter toegegeven dat hij de trekker overhaalde, al claimt hij dat dit per ongeluk is gebeurd. Karim erkent dat hij heeft ingebroken, in de hoop 100.000 euro te stelen van de Sahaya-eigenaar. De derde verdachte die dinsdag voor de rechter verschijnt, Carlo R. (30) uit Heerlen, zou ook meegaan. Hij haakte op het laatste moment af.


Chauffeur Desmond

En dan is er nog de verdachte die, in tegenstelling tot de drie andere pionnen in het verhaal, op vrije voeten is. Maastrichtenaar Desmond H. zou hebben gefungeerd als chauffeur van Dennis en Karim. Het is vooralsnog onduidelijk wat het Openbaar Ministerie met hem van plan is, daar hij niet wordt meegenomen in de zaak van dinsdag.


Vier zittingsdagen

De zaak tegen Carlo, Dennis en Karim wordt uitgesmeerd over minimaal drie dagen, met een optie op een vierde dag. Zittingsdag twee vindt deze donderdag plaats, terwijl de derde en de eventuele vierde dag op 26 en 27 februari staan ingeroosterd. Justitie zal deze zittingen gebruiken om een strafeis te formuleren.