Strenge veiligheidseisen bedreigen demonstratie Tihange

De centrale in Tihange © Istock
Door strenge veiligheidseisen van de overheid dreigt de demonstratie tegen de kerncentrale in Tihange niet door te gaan.
De eisen voor bewegwijzering en particuliere, professionele verkeersregelaars op het Nederlandse deel van het traject zorgen volgens De Limburger voor financiële problemen.

Kosten

De extra kostenpost bedraagt ruim 66.000 euro (exclusief btw) en dat geld heeft de organisatie niet. Gesprekken met bestuurders en politici hebben volgens de krant de afgelopen weken niet tot een oplossing geleid. Als er woensdag nog geen oplossing is, moet de organisatie de demonstratie mogelijk afgelasten.

Brandbrief

In een laatste poging een oplossing voor het probleem te vinden, hebben de organisatoren vrijdag een brandbrief naar de gemeente Maastricht en de provincie gestuurd. "Wat wij nodig hebben, is een keiharde schriftelijke toezegging dat het hele bedrag vanuit Limburg wordt gedekt", zegt Peer de Rijk van organisator WISE tegen de krant. "Het kan toch niet zo zijn dat door het ontbreken van bestuurlijke daadkracht dit burgerinitiatief om zeep geholpen wordt?"

Menselijke ketting

De demonstratie moet op 25 juni plaatsvinden. Zo'n 60.000 mensen uit België, Nederland en Duitsland vormen dan samen een lange menselijke ketting die loopt van Aken, via Maastricht en Luik, naar Tihange.
© Jean-Pierre Geusens