Pech en file snel opgemerkt door 'slimme' camera's op A2

Foto ter illustratie. © Nils Rompen
'Slimme camera's' blijken goed in staat om de situatie op de snelweg in te schatten. Die conclusie trekt Rijkswaterstaat na een proef op de A2 in Limburg.
Het systeem kan goed de verkeersdrukte meten, afwijkende situaties opmerken (pechgevallen of afgevallen lading) en beslissen of een spitsstrook open of dicht moet.

Automatisch

Eigenlijk is niet zozeer de camera 'slim', maar de software die de beelden analyseert. Een van de voordelen van een geautomatiseerd systeem is dat het efficiënter is dan een wegverkeersleider die beelden van een heel stuk weg moet bekijken voordat hij een besluit kan nemen.
De techniek zorgt voor snellere besluiten en daarmee voor een betere doorstroming en grotere veiligheid, zo laat Rijkswaterstaat donderdag weten.

Vrachtwagens

Nu de eerste resultaten positief zijn, wil Rijkswaterstaat verdere stappen zetten om de techniek in de praktijk te gaan gebruiken. Mogelijk kan het ook worden ingezet in andere situaties, bijvoorbeeld om te hoge vrachtwagens voor tunnels te detecteren.
Het werk van de verkeersleider blijft vooralsnog in stand: het systeem doet suggesties, maar mensen nemen de beslissingen.
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.