Onderzoek Daelzicht: Gebrek aan kritisch vermogen

Het hoofdkantoor van Daelzicht in Heel. © Google Streetview
Uit maandenlang forensisch accountantsonderzoek bij de gehandicapteninstelling Daelzicht is gebleken dat er lange tijd een gebrek is geweest aan 'kritisch vermogen' binnen de organisatie.
Onderzoeksbureau Integis concludeert onder meer dat er sprake van vermenging van functies en taken is en dat er bij sommige vastgoedtransacties niet voldoende transparant is gehandeld.

Malversaties

De aanleiding van het onderzoek waren berichten in de media over vermeende malversaties bij de instelling, die zorg biedt aan ongeveer 1800 gehandicapten in Limburg. Zo werden er grote vraagtekens geplaatst bij de aankoop van een oud zorgcomplex in Swalmen door het huidige Tweede Kamerlid Selçuk Öztürk, waar hij uiteindelijk een hotel in vestigde.

Onzurgvuldig

Uit het onderzoek van Integis is nu gebleken dat het dossier rond deze verkoop is vernietigd bij Daelzicht. "Als verkoper is onzorgvuldig gehandeld", stelt Integis. Het vernietigen van dit dossier is in strijd met het eigen archiveringsbeleid.

Belangenverstrengeling

Het onderzoeksbureau adviseert eveneens om de stichting Vrienden van Daelzicht los te koppelen van de zorginstelling om belangenverstrengeling te voorkomen. Integis stelt namelijk dat er een relatie is aangetoond tussen stortingen aan de vriendenclub van de zorginstelling en opdrachten die deze donateurs kregen bij Daelzicht.

Betere toekomst

Interim-bestuurder Nettie Saarloos ziet het onderzoeksrapport vooral als een middel om te werken aan een betere toekomst voor Daelzicht. "Een toekomst die wij met vertrouwen tegemoet zien en waarin de kwaliteit van zorg voor onze cliënten centraal staat."
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!