Nu officieel een watertekort in het zuiden

© Istock
In het zuiden van Nederland is er op dit moment sprake van een watertekort.
Dit geldt ook voor het oosten van het land. In de rest van het land is nog sprake van een dreigend watertekort.

Droogterecord

Rijkswaterstaat en de waterschappen bereiden zich nu dan ook voor op een watertekort in het hele land. Dat heeft de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) woensdagavond laten weten. Volgens de LCW gaat het droogterecord van 1976 er eind deze maand landelijk aan.
St.Pieter
De waterstand op zowel de Rijn als de Maas neemt de komende weken verder af, verwachten de waterbeheerders. De Rijn zakt naar een afvoer van minder dan 1000 kubieke meter water per seconde bij Lobith. Ook de Maas, die tot nu toe voldoende aanvoer vanuit de Ardennen had, komt erg laag te staan bij St. Pieter in Maastricht.

Blauwalg
De watertemperatuur is al ruim boven de 24 graden Celsius en stijgt verder, omdat het warm blijft. Dat heeft gevolgen voor bedrijven die rivierwater gebruiken bij het productieproces. Volgens de LCW ontstaat er schade aan natuur en landbouw. Ook botulisme, blauwalg en vissterfte nemen snel toe.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!