Examendebacle: druk op Slob om besluit terug te draaien

© ANP
De druk op minister Arie Slob van Onderwijs om terug te komen op zijn besluit om het landelijk examen van 354 leerlingen van VMBO Maastricht ongeldig te verklaren, wordt steeds groter.
Het Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) riep de minister op om de leerlingen alsnog hun diploma te geven. Daarnaast is een petitie gestart om de minister hiertoe te bewegen. Zaterdag was de petitie rond 22:30 uur al door bijna 7000 mensen getekend.

Slachtoffer

De opsteller van de petitie vindt dat de leerlingen het slachtoffer zijn geworden van een school die 'ernstig heeft gefaald'. Leerlingen hebben volgens de ondertekenaars zichzelf voorbereid op de landelijke examens om die vervolgens met succes af te ronden. 'We toetsen door middel van een examen of de leerling de lesstof correct kan toepassen en niet of het verantwoordelijke instituut de verplichtingen ten opzichte van de leerlingen is nagekomen.' Om die reden moet de minister het diploma toekennen.

Oplossingen

Minister Slob liet weten dat het prioriteit nummer één is om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk leerlingen alsnog een diploma kunnen halen. "Midden volgende week wordt meer duidelijk over de mogelijke oplossingen hiervoor. Voorop staat dat deze leerlingen een diploma kunnen halen, dat de waarde heeft die we daarvan mogen verwachten."
Daarnaast hadden tientallen ouders van leerlingen overleg met een advocaat. Het ging om een eerste bijeenkomst waarbij het advocatenkantoor bekijkt hoe de school aansprakelijk gesteld kan worden.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!