Brunssum geen onderdeel in fusie Heerlen en Landgraaf

© Archief L1
Brunssum hoeft zich er geen zorgen over te maken dat ze wordt meegezogen in een fusie van Heerlen en Landgraaf.
Dat is de strekking van een brief van het provinciebestuur aan de gemeenteraad en het college van B&W van Brunssum.

Groen licht

Afgelopen vrijdag gaf het Limburgs Parlement groen licht voor een fusie van Heerlen en Landgraaf. Daarbij werd aan de Tweede Kamer geadviseerd om ook naar de positie van Brunssum te kijken als over die fusie wordt gesproken. Het CDA sprak toen van een oproep om Brunssum bij die fusie te betrekken.

Constatering

In de brief aan Brunssum schrijft het provinciebestuur dat het Limburgs Parlement slechts een 'constatering' aan het herindelingsadvies heeft toegevoegd. Namelijk dat tijdens de door hen georganiseerde hoorzittingen door veel insprekers is gepleit voor een grotere fusie dan Heerlen en Landgraaf, waarbij met name Brunssum is genoemd.

Geen onderdeel

Brunssum maakt dan ook op geen enkele manier onderdeel uit van het aan minister Ronald Plasterk toegestuurde advies. Noch is er sprake van een oproep of advies aan de Tweede en Eerste Kamer om dat wel mee te wegen, aldus het provinciebestuur.

Campagne

"Brunssum zit niet in het herindelingsadvies en komt er ook niet in", zegt CDA-gedeputeerde Ger Koopmans. Volgens hem is het dan ook niet nodig dat Brunssum een ton uittrekt voor een campagne om zelfstandig te blijven. De gemeenteraad neemt daar dinsdag een besluit over. "Brunssum kan dat geld aan andere en vooral leukere dingen besteden", aldus Koopmans.