‘Aïcha is unieke casus voor Nederland’

© MGL
De 19-jarige bekeerlinge Aïcha uit Maastricht die door een actie van haar moeder uit Syrië kon terugkeren naar Nederland, kan zowel een slachtoffer als een verdachte zijn.
"Aïcha is een unieke casus voor ons land waarbij de ervaringen van het meisje kunnen helpen om anderen ervan te weerhouden af te reizen", zegt hoofdofficier van Justitie Roger Bos.

Boze overheid
Bos wil het beeld van ‘de boze overheid’ nuanceren die een bevrijd meisje direct weer vastzet. "We kijken meervoudig naar haar zaak. Als we haar alleen maar als terreurverdachte zouden behandelen, zou dat niet helpen om een proces van deradicalisering in te zetten. Voor Aïcha is het vooral van belang dat we haar helpen een antwoord te vinden waar ze nu staat in haar leven."

Mogelijk traumatische gevolgen
Duidelijk is dat het meisje heel veel heeft meegemaakt in Syrië. Ze ging naar het land om haar grote liefde, de Nederlandse jihadist Yilmaz, te trouwen maar kwam terecht in een wereld waar dingen gebeurden die ze allemaal nog moet verwerken en die mogelijk traumatische gevolgen kunnen hebben. Feit is ook dat ze heel erg graag terug wilde naar Nederland en vooral naar een situatie van persoonlijke veiligheid.

Slachtoffer of terrorist?
Officieel wordt Aïcha verdacht van deelname aan een terroristische organisatie en training van terroristen. Het kan ook dat ze vooral slachtoffer is van ronselaars. Naast het strafrechtelijk traject wordt ook gekeken naar de juiste zorg en een omgeving waar ze veilig is.

Bos bevestigt dat het onderzoek heeft uitgewezen dat de moeder haar dochter aan de grens tussen Syrië en Turkije heeft opgewacht en niet zelf uit Raqqa heeft bevrijd. Wat ze precies heeft gedaan om haar dochter vrij te krijgen, is niet duidelijk. De moeder is niet verdacht.

Bos prijst de moed van de moeder. "Ze heeft haar moederhart gevolgd. Dat heeft ze op een geweldige manier gedaan. Veel mensen zullen dat benijden voor degenen die nog in Syrië zijn."