Advocaat politiemol niet onder de indruk van feiten OM

© Istock
De advocaat van politiemol Marc M, Jan-Hein Kuijpers, is voorlopig niet onder de indruk van de feiten waar het Openbaar Ministerie maandag mee gekomen is.
In alle rust wacht hij dinsdag de strafeis af, zo zegt hij na de eerste zittingsdag.

Bedrag

"Aanvankelijk zou mijn cliënt 850.000 euro hebben verdiend door de verkoop van informatie. Dit was op basis van informatie die men van insiders heeft verkregen. Dit is nu bijgesteld naar een kleine 80.000 euro. En dat is precies het bedrag dat Marc M. ter beschikking heeft gekregen door een lening en een investering", legt de advocaat uit.

Oekraïne

Marc M. is volgens Kuijpers aan het geld gekomen door een doorlopend krediet en een lening van zijn ex-vrouw. Ook zou M. gelden van een investeerder hebben gekregen uit Oekraïne om in dat land pgp-telefoons te ontwikkelen. Zo'n telefoon wordt gebruikt om versleutelde berichten te versturen.

Rechter

M. verscheen maandag voor de rechter in Den Bosch. Hij wordt verdacht van computervredebreuk, corruptie, deelname aan een criminele organisatie, schending van ambtsgeheim, witwassen en het bezit van een vals paspoort.

Witwassen

De inhoudelijke behandeling van de zaak ging maandagochtend alleen over het witwassen. Marc M. ontkent het witwassen. Hij zou alleen geldleningen hebben gestort en uitgegeven voor onder meer een bedrijf in Oekraïne. Het verkopen van geheime gegevens uit politiedossiers aan criminelen ontkende M. in mei vorig jaar al.