LTO daagt NVWA voor de rechter vanwege fipronilcrisis

© ANP
Land- en tuinbouworganisatie LTO daagt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor de rechter wegens nalatigheid in de crisis rond de met fipronil besmette eieren eerder dit jaar.
Hierdoor hebben pluimveehouders nodeloos veel schade geleden, aldus LTO woensdag.

Verboden middel

LTO verwijt de NVWA vorig jaar november niet voldoende actie te hebben ondernomen toen er al concrete meldingen binnenkwamen over grootschalig gebruik van het verboden middel fipronil door het bedrijf ChickFriend.

De Mol

"De enorme schade voor pluimveehouders was uitgebleven wanneer de NVWA haar taken als toezichthouder naar behoren had vervuld", zegt advocaat Roeland de Mol. "Zo was de NVWA op de hoogte van het gebruik van fipronil door ChickFriend, maar zij heeft de sector niet eens de kans gegeven zich daartegen te wapenen."

Bestrijdingsmiddel

Juist na november 2016 zijn nog veel kippenstallen door ChickFriend behandeld met het giftige bestrijdingsmiddel, terwijl de pluimveehouders niet wisten dat het om fipronil ging. Hoewel de NVWA op de hoogte was van het gebruik fipronil is de sector hierover niet ingelicht.

'Onbegrijpelijk'

"Dat is echt onbegrijpelijk en niet uit te leggen", stelt Eric Hubers, voorzitter vakgroep Pluimveehouderij van LTO. "Dit kan niet en moet anders. We moeten voorkomen dat de NVWA zo kan handelen in vergelijkbare situaties waar desastreuze gevolgen voor individuele ondernemers en het imago van een product en een totale sector aan gekoppeld zijn."
De schade voor de boeren wordt geraamd op 50 miljoen euro.