Regels LVK aangepast: meer macht naar hoofdjury

© Graatje Weber
De hoofdjury van het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoers LVK krijgt een dikkere vinger in de pap.
Dat is vastgelegd in het nieuwe reglement.

Dubbele beoordeling

De hoofdjury gaat de inzendingen voor het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer voortaan twee keer beoordelen. Naast de eerste jurering in december komt er een jury-moment bij, waarvoor de hoofdjury de optredens in de halve finale nu ook meeneemt in het oordeel.

Weging

Dit jury-oordeel wordt bovendien zwaarder gewogen. De mening van de jury telt voortaan voor 60 procent mee voor een finaleplek, in plaats van de 50 procent nu. Dit zwaarder oordeel van de jury gaat ten koste van de publieksstem. De sms'jes tellen voortaan nog maar voor 40 procent mee.

Regio-indeling

In de komende editie van het LVK zal ook het minimale aantal (halve) finalisten per regio aangepast worden. Nu zitten er nog minimaal vijf finalisten per regio in de halve finale, dit worden er drie. In de finale was er eerder sprake van minstens drie liedjes per regio, dit gaat naar twee. Hierdoor wordt de kans kleiner dat een inzending een finaleplek mist omdat het uit de 'verkeerde' regio kwam, terwijl het lied toch meer punten kreeg.

Stemcoalities

Bij het komende LVK wordt verder streng opgetreden tegen zogeheten stemcoalities. Artiesten die afspraken met elkaar maken en hun aanhang adviseren om op drie door hen geselecteerde liedjes te stemmen worden aangepakt. Als er stemafspraken geconstateerd worden kunnen de deelnemers uitgesloten worden van deelname aan het LVK.

Minimumleeftijd

Eerder werd ook al de leeftijdsgrens opgeschroefd. De minimumleeftijd voor deelname ging van 16 naar 18 jaar. Dit onder meer om het TVK (Tiener Vastelaovend Konkoer) niet voor de voeten te lopen:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!