'Voorkomen dat heel Nederland aan de wiet gaat'

© L1
De legale wietteelt moet niet het gebruik gaan promoten.
Dat zegt burgemeester Antoin Scholten in het L1 programma AvondGasten. "We moeten juist voorkomen dat heel Nederland aan de wiet gaat", aldus Scholten.

Advies

Hij reageert daarmee op het advies van een commissie over het experiment met legale hennepteelt. Die stelt voor om het experiment in meer gemeenten uit te voeren met meerdere smaken en sterktes en bovendien voor een goede prijs. Antoin Scholten wil met zijn gemeente Venlo ook mee doen aan die proef.

Drempel

"Maar we moeten de drempel niet verlagen, maar juist verhogen voor het gebruik van wiet", zegt Scholten. Volgens hem is het legaal telen van wiet juist belangrijk vanwege de volksgezondheid zodat de overheid kan toezien op de kwaliteit van de wiet. "Laten we hetzelfde doen als met tabak en alcohol: ontmoedigen. Het geld dat we verdienen met accijns gebruiken hiervoor."

Straathandel

Hij is positief over het advies, zeker als het gaat om het telen van meerdere soorten wiet: "Zo kun je de straathandel voorkomen." Ook Heerlen is enthousiast over de voorstellen en doet graag mee met de proef. "Je kunt heel goed kijken hoe het gaat met de drugstoeristen, neemt dat toe of af? Of gaan we alle coffeeshops verplichten om mee te doen, dat zijn allemaal mogelijkheden", zegt wethouder Peter van Zutphen van Heerlen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!