Manager Mondriaan onterecht op staande voet ontslagen

© Erwin Minkenberg
Een unitmanager van Mondriaan in Heerlen is onterecht op staande voet ontslagen.
Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch donderdag beslist.

Geen reden

De vrouw werd eerder ontslagen omdat onder haar beheer een bedrag van 57.000 euro was uitgegeven dat ze vervolgens niet kon verantwoorden. Volgens het Hof is dat geen reden om haar op staande voet te ontslaan.

Loon

Ondanks het onterechte ontslag mag de ex-unitmanager niet terugkeren in haar oude functie. Het hof vindt dat het vertrouwen tussen de stichting en de manager zodanig is geschaad dat de arbeidsovereenkomst niet kan worden hersteld. Mondriaan moet wel haar loon over de opzegtermijn, die niet is gehanteerd, doorbetalen.

Deskundigenonderzoek

Mondriaan wil dat de manager het bedrag van 57.000 euro terugbetaalt. Het hof stelt de beslissing hierover uit. Dit in afwachting van een deskundigenonderzoek.

Bedrijfsrecherche

Nadat er in 2015 en 2016 bedragen verdwenen van zo’n 30.000 euro en een kleine 27.000 euro en de vrouw daar geen verklaring voor kon geven, werd er door de Hoffmann Bedrijfsrecherche onderzoek gedaan. Die concludeerden dat er 'meerdere signalen rechtvaardigen het vermoeden dat de unitmanager zich schuldig heeft gemaakt aan verduistering.'
De vrouw had een kort geding aangespannen tegen de instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Toen die besliste dat het ontslag terecht was, ging ze in hoger beroep.