Winants gaat opvolger Leers inwerken: 'Enorme potentie'

© Jean-Pierre Geussens
Vertrekkend burgemeester Luc Winants gaat zijn laatste weken in Brunssum gebruiken om zijn opvolger, Gerd Leers, in te werken.
Dat laat de burgervader weten in een verklaring.Bestuurlijke crises

Voor Winants is de recente ophef rondom wethouder Jo Palmen de druppel. "De directe aanleiding voor mijn verzoek om terug te treden als burgemeester, is gelegen in de aanhoudende bestuurlijke crises in Brunssum. Deze crises hebben onlangs een extreme wending genomen. Hierdoor is er een bestuurlijke situatie ontstaan waarvoor ik geen verantwoordelijkheid meer kan en wil dragen."


Enorme potentie

Volgens de scheidend burgervader heeft Brunssum een enorm potentieel. "Juist daarom doet het pijn om te zien hoe verdeeld ons gemeentebestuur is geworden en hoe als gevolg daarvan keuzes zijn en worden gemaakt die het aanzien van het openbaar bestuur beschadigen, zelfs ondermijnen."


Waarnemer inwerken

Hij zegt afscheid te nemen met 'pijn in het hart.' Op 1 januari 2018 begint waarnemend burgemeester Gerd Leers, waardoor Winants nog drie weken in functie is. "Ik zal deze periode gebruiken om de waarnemer in te werken en voor te bereiden op zijn nieuwe taak. Onderdeel daarvan zal zeker het verbetertraject zijn dat onlangs binnen de raad is afgesproken."