Kwart Limburgse hotels heeft last van Airbnb

© iStock
Bijna een kwart van de hotels in Limburg geeft aan vorig jaar last te hebben gehad van concurrentie met Airbnb en vergelijkbare sites als Homeaway en Wimdu.
Vooral hotels met tussen de twintig en honderd kamers zeggen in een enquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de concurrentie te hebben gevoeld.

Maastricht

Regionaal zijn er grote verschillen in Nederland. Vooral in Maastricht ligt dit percentage hoog. Ruim 36 procent van de aanbieders van slaapplaatsen in onze provinciehoofdstad ervaart concurrentie van particuliere woningverhuur. Maastricht scoort daarmee net iets hoger dan Den Haag, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam.

Limburg

Het hoge percentage van Maastricht heeft ook zijn weerslag op de cijfers van de provincie. Limburg staat met 22,7 procent bovenaan de lijst met Nederlandse provincies, op de voet gevolgd door Noord-Holland (22 procent). Gelderland en Drenthe zijn hekkensluiters met zo'n 11 procent.

Vooral hotels

Het zijn vooral hotels (24 procent) die concurrentie van de online particuliere woningverhuur ervaren. Campings (6 procent) en groepsaccommodaties (4 procent) merken nauwelijks iets van Airbnb en vergelijkbare sites. Een op de acht bungalowparken zegt nadelige gevolgen van de extra concurrentie te hebben ondervonden.