Honderden Limburgse duiven 'vermist'

© iStock
Driehonderd wedstrijdduiven zijn nog niet terug in Limburg, nadat ze anderhalve week geleden werden gelost in het Spaanse Barcelona.
Limburgse duivenmelkers houden tijdens het warme weer van dinsdag en woensdag hun hart vast. Hoe hoger de temperaturen, hoe kleiner de kans dat de dieren het redden.

Barcelona-race
De duiven werden op 7 juli losgelaten voor de jaarlijkse Barcelona-race. Dit is een zware tocht, maar normaal gesproken zijn de meeste dieren na enkele dagen weer thuis. Tegenwind en hoge temperaturen zouden de dieren parten hebben gespeeld.

Verkeerde route
De meeste van de ruim 17.000 deelnemende duiven uit België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Engeland en Luxemburg kozen de verkeerde route. Niet linksom via Bordeaux, maar rechtsom via Marseille en daarna dwars door de hete Rhônevallei.

Zware klus
Volgens Hub Wetzelaer van de Zuid Limburgse Unie van Duivensport komen er af en toe nog enkele duiven terug in hun hok in Limburg. Maar de nieuwe hoge temperaturen maken het voor de duiven nog lastiger om heelhuids thuis te komen.