Minder overlast door horeca in Maastricht

© iStock
Handhavers van de gemeente Maastricht hebben minder vaak moeten ingrijpen bij horecabedrijven in de stad vanwege bijvoorbeeld geluidsoverlast.
Dat blijkt uit de jaarrapportage over handhaving van ruimtelijke ordening, veiligheid en milieu in 2014.
Geluidsbegrenzer
In 2014 kwamen in de avond en de nacht 33 meldingen binnen van geluidsoverlast door voornamelijk cafés. Ook kwamen er overdag nog eens 76 meldingen binnen waarbij het in een groot deel van de gevallen klachten over overlast de avond of nacht ervoor betrof. Handhavers stelden 21 keer vast dat de verplichte geluidsbegrenzer niet meer goed werkte. Horeca-uitbaters zijn dan verplicht die begrenzer te repareren.

Weigerachtig
De handhavingsafdeling constateert in de jaarrapportage dat de horeca zich steeds beter houdt aan de gestelde regels. Toch is er een groep cafés die weigerachtig blijft, constateren de handhavers, al wordt die groep wel steeds kleiner. Dat baseren ze op het aantal definitief uitgeschreven boetes, dat al enkele jaren min of meer gelijk blijft.
Veiligheid carnaval
Waar de horeca door het jaar heen betere rapportcijfers kan overleggen, blijft de brandveiligheid rond carnaval een probleem, zo staat in het rapport. 66 controles kort vóór carnaval leverden bij 37 zaken gebreken op, zoals slechte noodverlichting, geblokkeerde vluchtwegen en gevaarlijke versieringen. Handhavers constateren dat kasteleins 'handhavers zien als gratis adviseurs die zeggen wat er niet in orde is'. Met andere woorden: "Komt de gemeente niet controleren, dan gebeurt er niets."

Controles
Daarom wordt de strategie komend jaar aangepast. Er wordt extra voorlichting gegeven waarbij gewezen wordt op de verantwoordelijkheid van de uitbaters. Als gevolg daarvan wordt het aantal controles teruggeschroefd, maar wordt wel strenger beboet bij overtredingen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!