'Hoop kinderen met kanker steun te kunnen bieden'

Foto ter illustratie. © iStock
Het aantal kinderen dat overlijdt aan kanker is nog nooit zo laag geweest dan nu het geval is, maar Lisa Teluy, die zelf met de ziekte te kampen heeft gehad, wil meer. "Ik denk dat ik een positief voorbeeld ben."
Het leven van de 23-jarige Lottumse heeft op zijn kop gestaan. Toen ze negen jaar oud was, werd bij haar leukemie geconstateerd.

Honderd procent
Donderdag bleek uit cijfers van het CBS dat er nog nooit zo weinig kinderen aan kanker zijn overleden dan in het jaar 2016. Toen overleden er 61 kinderen onder vijftien jaar aan de ziekte. Begin jaren zeventig gingen er jaarlijks meer dan tweehonderd kinderen dood door kanker. Teluy hoopt dat die positieve lijn doorzet. "De kans op genezing moet honderd procent worden."

Blijft spannend

Teluy hoopt lotgenoten steun te kunnen bieden. "Ook al is de kans 75 procent dat je overleeft, dan denk je toch: 'Hoor ik dan niet bij die 25 procent?' Dat is toch één op de vier. Het blijft spannend voor een gezin of jij daarbij hoort of niet." Ze begeleidt nu als mentor kinderen met kanker. "Ik denk dat ik een positief voorbeeld ben. Dat ik kan laten zien hoe het weer kan worden."