VVD'er Verheijen sjoemelde met declaraties

© ANP/Bart Maat
VVD-Kamerlid Mark Verheijen uit Venlo heeft in zijn tijd als gedeputeerde in Limburg duizenden euro's ten onrechte gedeclareerd.
Verheijen zou privé-uitgaven, campagnerekeningen en kosten als lid van het landelijke VVD-bestuur betaald hebben met provinciaal geld. Dat schrijft NRC Handelsblad woensdag op basis van eigen onderzoek. De declaraties zijn in strijd met de gedragscode en de declaratieregels van de provincie.

'Ik ben geen heilige'
De krant kreeg inzage in Verheijens declaraties in zijn zestien maanden als provinciebestuurder. Mark Verheijen erkent tegenover de NRC dat hij een aantal keren onterechte declaraties heeft ingediend. Wel zegt hij dat het om een 'beperkt aantal' onjuistheden gaat. "Ik ben een politicus, geen heilige", zo reageert Verheijen tegen NRC, "Ik ben niet feilloos." Het VVD-Kamerlid zegt het oprecht zo goed mogelijk te hebben willen scheiden.

Etentje van ruim 2500 euro
In 2012 ging Mark Verheijen ook de mist in. Toen nam hij deel aan een etentje van ruim 2500 euro in Amsterdam met de Roermondse vastgoedondernemer Piet van Pol en toenmalig partijgenoot Jos van Rey. De twee waren toen al in opspraak vanwege mogelijke belangenverstrengeling. Mark Verheijen is in de zaak tegen Van Rey en Van Pol ook als getuige gehoord. Verheijen erkent dat het anders had gemoeten. "Wijn van 127 euro per fles past niet bij soberheid die van een bestuurder gevraagd wordt."

Vorig jaar ook al in opspraak
Verheijen raakte eind vorig jaar ook al in opspraak. Weekblad Elsevier schreef toen dat hij geld zou hebben aangenomen van de Roermondse vastgoedondernemer Piet van Pol. Dat deed hij terwijl hij op dat moment ook met Van Pol onderhandelde over de bouw van een bioscoop in Venlo. Verheijen noemde die berichtgeving toen 'feitelijk onjuist'. Hij behield de steun van zijn partij omdat de giften van Van Pol naar de VVD waren gegaan en niet naar Verheijen zelf.

'Aanwijsbare fouten'

Mark Verheijen heeft krachtig afstand genomen van het artikel. Volgens de VVD'er is het een tendentieus stuk met 'aanwijsbare fouten'. "Spijtig genoeg heeft de sensatiezucht het dit keer gewonnen van de nuance en de feiten." Ook de VVD heeft zich achter Verheijen geschaard. Volgens premier en partijgenoot Mark Rutte zijn de aantijgingen overdreven en opgepompt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!