Venray mag geen huur meer vragen voor leegstaande klassen

© iStock
De gemeente Venray wordt geconfronteerd met een tegenvaller van bijna een ton per jaar. Ze mag niet langer huur vragen van nieuwe gebruikers van leegstaande schoollokalen.
Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State in een soortgelijke zaak in Helmond, die ook bindend is voor Venray en andere gemeenten in Nederland.

Leegstaande klaslokalen

De schoolgebouwen zijn eigendom van de gemeente. Als lokalen door gebrek aan leerlingen leeg kwamen te staan, werden ze de afgelopen jaren vaak verhuurd aan andere instellingen, zoals peuterspeelzalen en kinderdagverblijven.
Uit de uitspraak van de Raad van State blijkt evenwel dat de gemeente enkel huur mag vragen en innen als zij kan aantonen dat ze extra geld geïnvesteerd heeft om de lokalen geschikt te maken voor de nieuwe bestemming.

Begrotingsgat

Aangezien de gemeente Venray dat niet gedaan heeft voor de peuterspeelzalen en kinderdagverblijven in de lege lokalen, kan ze geen huur vragen. Dat mag wel als het schoolbestuur geen nieuwe bestemming vindt voor de lokalen en ze 'teruggeeft' aan de gemeente. De lokalen verliezen dan hun onderwijsbestemming.
Omdat de gemeente rekening had gehouden met de huurinkomsten, zit Venray vanaf 2016 met een gat van een ton in de begroting.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!