Gulpen wil protestantse Toeristenkerk kopen

© Wikipedia/Romaine
Gulpen-Wittem wil de protestantse Toeristenkerk kopen. Na een interne verbouwing heeft de kern Gulpen dan eindelijk een alternatief voor gemeenschapshuis Timpaan.
"Een unieke kans, midden in het centrum, met voldoende parkeerplaatsen", zo omschrijft wethouder Piet Franssen het aanbod van de Toeristenkerk.

9,5 ton

De aanschaf en verbouwing van de kerk schat de gemeente Gulpen-Wittem op circa 9,5 ton. Dat bedrag wordt op het laatste moment nog opgenomen in de gemeentebegroting voor 2016. B en W maken echter het voorbehoud dat de gemeenteraad de aanschaf nog moet goedkeuren. Het kerkbestuur voelt zich overvallen door de uitspraak van Franssen. "Verkoop is één van de opties, maar is nu niet aan de orde voor ons. Franssen zegt dit zonder overleg met ons", stelt secretaris Reyk van Veen.

Exploitatie

De gemeente is vooral groot voorstander van de aankoop, omdat de Gulpense verenigingen bereid zijn gezamenlijk een stichting te vormen die de nieuwe accommodatie gaat exploiteren en beheren. Op een recente bijeenkomst waren 25 verenigingen uit Gulpen aanwezig. Negen hebben aangegeven iemand voor de nieuwe stichting af te vaardigen.

Sloop

De ruim veertig jaar oude Timpaan verkeert in zeer slechte staat. Dat pand wordt voor twee ton gesloopt en maakt plaats voor een park dat wordt betrokken bij het cultuurhistorisch waardevolle kerkhof van de Toeristenkerk. Hoe de verbouwing eruit gaat zien, is nog onduidelijk. De gemeente gaat enkele architecten uitnodigen voor een ontwerp. In ieder geval staat vast dat het gebouw en met name het orgel van monumentale waarde zijn en intact moeten blijven. De gemeente hoopt daarom op subsidie van het Rijk.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!