'Stallen fipronil-vrij krijgen duurt nog weken'

© Istock
De pluimvee-sector krabbelt langzaam uit het dal van de eieren-crisis.
Zo zijn vrijdagmiddag de eerste nieuwe kuikens bij het bedrijf van Antoine van de Kruijs in Weert aangekomen. Hij ziet weer licht aan het einde van de tunnel.

Schoonmaak

Maar volgens belangenvereniging LTO kan het nog weken duren voordat kippenstallen die besmet zijn met fipronil, weer schoon zijn. Dat zegt Erik Hubers van LTO Nederland. Volgens de voorzitter van de sector pluimvee is het lastig om de stallen schoon te krijgen omdat de giftige stof hardnekkig is.

Experimenten

Volgens Hubers is er geen pasklare oplossing voor de problemen. "De stallen moeten helemaal schoon gemaakt worden. Alle mest en organische stoffen moeten eruit. Daarna moet alles gereinigd worden om de aanwezige fipronil terug te dringen", aldus Hubers. En vooral dat laatste is lastig. Daarom wordt nu op verschillende plekken geëxperimenteerd met reinigingsmethoden. "Sommige experimenten zijn positief. Andere vallen tegen." De resultaten worden gedeeld met de getroffen kippenboeren.
Schade
Het is nog niet duidelijk wat de precieze schade is. "Sommige bedrijven hebben tonnen schade, andere minder. Maar de totale schade loopt zeker in de honderden miljoenen." Ook is het nog onduidelijk wat de terugroepactie van eieren de boeren gaat kosten.

Compensatie
Hubers heeft nog geen aanwijzingen dat boeren al financiële problemen hebben. "De boeren krijgen leningen van de bank. Daarmee zijn ze op korte termijn gered. Op langere termijn vrees ik wel dat boeren in de problemen komen." LTO is daarom begonnen met een lobby in Den Haag voor een compensatieregeling voor de getroffen boeren.