Duikers te water voor ontmanteling bom

© L1
In Tegelen wordt zondagochtend een bom uit de Tweede Wereldoorlog onder water onschadelijk gemaakt.
Een unieke situatie: deze aanpak is volgens de EOD maar drie of vier keer toegepast in de afgelopen tien jaar.

Binnen blijven

Rond 09:00 uur zijn de duikers het water ingegaan. Vanwege veiligheidsredenen moesten bewoners van vijftig woningen tijdens het ontmantelen van de bom binnen blijven en werd een groot gebied afgezet. De duikers moesten vijf meter diep de Maas in om de bom te vinden. Doordat de EOD vervolgens de ontsteking volgens plan kon verwijderen, werd rond 10:45 uur het sein veilig gegeven en mochten omwonenden weer naar buiten.

Ontploffing

Met het verwijderen van de ontsteking, was de actie van zondag nog niet klaar. De bom werd vervolgens per schip naar de Ankerkade in Blerick gevaren. Daar werd het explosief op een vrachtwagen geladen en naar een plek aan de Newtonweg bij Zaarderheiken vervoerd, waar het oorlogstuig tot ontploffing is gebracht.

Doelwit

Venlo is aan het eind van de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerd. De bom zou bedoeld zijn voor de Venlose Maasbruggen, maar volgens historicus Marcel Hogenhuis was het in die tijd erg lastig om het doelwit te raken. "Vanwege het slechte weer en het feit dat de bruggen vaak onder een dik pak wolken bedekt lagen, ging er wel eens wat mis", zegt Hogenhuis.