'Raadsleden moeten tijd krijgen voor raadswerk'

© iStock
Belangenvereniging Raadslid.nu vindt dat er een wettelijk recht op buitengewoon verlof moet komen voor raadsleden, zodat zij voldoende tijd kunnen steken in het raadswerk.
De vereniging voor gemeenteraadsleden reageert hiermee op de uitkomst van een enquête die onder ruim 2100 raadsleden werd gehouden door L1, de NOS en de belangenvereniging.

Twijfels

Uit de enquête blijkt dat veel gemeenteraadsleden niet te spreken zijn over het werk van hun collega's. Ze twijfelen aan het niveau van de raadsleden en maken zich zorgen over de kwaliteit van de gemeenteraad. De helft van de ondervraagde raadsleden in Limburg ziet het lage niveau van de gemeenteraad en de hoge werkdruk als negatieve aspecten van het raadswerk.

Twijfel over niveau gemeenteraadsleden, niet iedereen geschikt

Werkdruk

Volgens Mark den Boer van Raadlid.nu is die hoge werkdruk juist de reden dat de kwaliteit van de gemeenteraad vaak te wensen overlaat. "Door de hoge werkdruk en het gebrek aan budget, besteden raadsleden te weinig aandacht aan zelfontwikkeling. Daardoor blijft de kwaliteit van de gemeenteraad wel eens steken."

Vergoeding

De belangenvereniging pleit daarom voor de invoering van een wettelijk recht voor raadsleden op buitengewoon verlof, zodat zij tijd kunnen steken in het raadswerk. Ook zou de vergoeding van raadsleden meer in evenwicht moeten komen. "Raadsleden in grote steden besteden gemiddeld twee keer zoveel tijd aan het raadswerk dan raadsleden in kleine gemeente, maar de vergoeding is bijna tien keer zo hoog. Wat ons betreft is die verhouding gewoon scheef."

Enquete onder Limburgse raadsleden: de cijfers