'Binnenplaats gevangenis leeg op dag helikopterkaping'

© Track '88
Politie en justitie hadden genoeg maatregelen getroffen om te voorkomen dat topcrimineel Benaouf A. op 11 oktober uit de gevangenis van Roermond zou worden bevrijd.
"We hadden het zo geregeld dat het niet mogelijk zou zijn om iemand uit de penitentiaire inrichting te halen", onthult hoofdofficier Theo Hofstee in een eindejaarsgesprek met AT5.

Binnen blijven

In het interview laat Hofstee weten dat als het de criminelen wel gelukt was om een helikopter te kapen, zij in Roermond op een lege binnenplaats waren gestuit. Iedereen moest op die dag binnen de gevangenis blijven. Ook buiten de gevangenis waren maatregelen getroffen. Daar stonden extra observatie- en arrestatieteams paraat.

Onderwereldoorlog

Op 11 oktober probeerde een groep Amsterdammers een helikopter te kapen op Kempen Airport in Budel om daarmee vermoedelijk topcrimineel Benaouf A. te bevrijden. A. speelt een hoofdrol in de onderwereldoorlog en zit vast voor betrokkenheid bij een liquidatie.
© ANP
Doordat politie en justitie waren ingelicht over de vermeende ontsnappingsplannen, konden zij op tijd ingrijpen en de actie voorkomen. Dit ging wel gepaard met een wilde achtervolging en één van de verdachten werd in Roosteren doodgeschoten.
© Track '88

Nietsontziende criminelen

Hofstee vertelt in het interview dat de criminelen zwaarbewapend en gevaarlijk waren. "Als je kijkt naar de wapens en hoe ze wilden proberen gewapenderhand iemand uit de gevangenis te bevrijden, dat is nogal wat. Dat zijn nietsontziende criminelen. Dat zie je enkel af en toe in films."
In totaal zitten zeven personen vast. Benaouf A. is inmiddels overgebracht naar een andere gevangenis.