Derde Limburgse pluimveehouderij met fipronil-eieren

© iStock
Een derde Limburgse pluimveehouderij heeft mogelijk ook te maken met eieren die gevaarlijk zijn voor de gezondheid.
Dat bedrijf komt uit Heythuysen, weet De Limburger te melden. Eerder werd ook al bekend dat bedrijven uit Kelpen-Oler en Leveroy te maken hadden met eieren die een gevaar vormen voor de gezondheid. De eieren zijn in aanraking gekomen met het verboden middel fipronil. Kinderen die geregeld eieren eten, kunnen daar ziek van worden, zo waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)

Lijst NVWA

De autoriteit gaf donderdag een lijst vrij met testresultaten, waaruit blijkt dat eieren van 138 bedrijven de insecticide bevatten. Supermarkten kunnen aan de hand van die lijst bepalen welke eieren uit de schappen moeten. Eerder deze week verscheen al een lijst met zo'n veertig codes van pluimveebedrijven waar aantoonbaar fipronil is gebruikt. Die eieren zijn al teruggehaald. In totaal legde de NVWA 180 pluimveebedrijven stil, ongeveer 20 procent van het totale aantal.

Supermarkten

Alle eieren die vanaf vrijdagochtend in de Nederlandse supermarkten liggen, zijn volgens de supermarktbranche geheel vrij van de stof fipronil. "Vanaf morgen liggen alleen nog schone eieren in de schappen", garandeerde directeur René Roorda van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) donderdagavond.