Heerlen maakt werk van hoge babysterfte

© iStock
De gemeente Heerlen en de Provincie Limburg gaan de gezondheid van zwangere vrouwen en het kind aanpakken.
Dat doen ze met concrete maatregelen, betere afstemming tussen betrokken partijen en wetenschappelijke monitoring van moeders en kinderen, schrijft de gemeente Heerlen in een persbericht.

Deltaplan
Wethouder Jordy Clemens van Heerlen nam het initiatief tot de aanpak: "Het feit dat de plek waar je wieg staat, in een rijke of arme buurt, zo bepalend is voor je kansen op een gezond en gelukkig leven is onverteerbaar. Dat is voor mij het grootst denkbare onrecht. Daarom is het zo belangrijk dat zoveel partijen uit zorg, overheid en wetenschap samenwerken in het belang van de allerjongste kinderen. Je zou kunnen spreken van een soort deltaplan voor gezonde zwangerschappen."

Babysterfte
In Heerlen en Parkstad komen in vergelijking met Nederland meer babysterfte en een slechte gezondheid van het (ongeboren) kind voor. Dit hangt vaak samen met (niet-medische) factoren zoals opleiding, inkomen en leefstijl van de ouders. Onderzoek heeft aangetoond dat zo vroeg mogelijk ingrijpen bijdraagt aan het vergroten van de gezondheid en de kansen in het leven voor kinderen.